Het is erg ingewikkeld om de groepenkast te vervangen. Een goede voorbereiding is het belangrijkste. Heeft u geen ervaring of kennis? Dan kunt u het beste overlaten aan een expert. Het is verstandig om een elektricien in te schakelen die erkend is, omdat de schade die achteraf zou kunnen voortdoen door onjuiste installatie niet wordt gedekt door de verzekeringsmaatschappij.
U moet eerst de functies van de kleuren kabels kennen:
- Blauw = Nuldraad (oude kleur rood)
- Bruin = Fasedraad (oude kleur groen)
- Groen/geel = Aardlekschakelaardraad (oude kleur grijs)
- Zwart = Schakeldraad (oude kleur is zwart)
Afwijken van de kleuren kan levensgevaarlijk zijn!
Let op! Op het deel van de hoofdschakelaar staat altijd stroom op. Dit is ook niet officieel van u en hier mag dus ook niets aan veranderd worden.
Waar dient de hoofdschakelaar voor? Door de hoofdschakelaar uit te schakelen, onderbreekt u de stroomtoevoer. Hierdoor kunt u veilig werken aan de groepenkast.
De aardlekschakelaar is een extra beveiliging. Per aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen aangesloten worden van 16 ampère. Met de installatieautomaat (groep) moet u zeker niet knoeien. Dit zorgt ervoor dat diverse groepen zichzelf niet opblazen. Dit beveiligd u bij overbelasting en kortsluiting. Bereken het aantal benodigde groepen en de maximale belasting die er op zal komen.